top of page

МЕНТОРИ

От създаването на фестивала до днес лектори, членове на жури и водещи ателиета са били

Ментори: Text
A.D. - JOE LOVANO CONCERT - Copy.jpg

АНТОНИ ДОНЧЕВ

С името на Антони Дончев са свързани почти всички престижни изяви на българския джаз
през последните години. Неговата звезда изгрява като съосновател на реномираната
формация "Акустична версия", която още с първата си поява на европейския подиум
печели голямата награда на конкурса в Hoeilaart - Белгия през 1985 г.
Година по-късно, в Леверкузен, Германия, "Акустична версия" е удостоена с най-
престижната награда на европейския джаз - международното жури, водено от Йоахим-
Ернст Берендт и Павел Бродовски присъжда Голямата награда на Европейската джаз
федерация на Антони Дончев и Христо Йоцов, и ги обявява за "Young European Jazz
Artists '86". Следва изключително плодотворен период, в който Антони Дончев заедно с
"Акустична версия" жъне успехи по световните сцени и реномирани джаз фестивали:
Ost-West в Нюрнберг, Jazz Jamboree във Варшава, Jazz Jatra в Бомбай, Загреб,
Хановер, Прага, Рьормонд, Москва, Истанбул, Тбилиси, Солун и др.
Успоредно с дейността си с "Акустична версия", Антони Дончев осъществява
проекти с различни световноизвестни музиканти (Joe Lovano, Kurt Elling, George Garzone,
Kenny Wheeler, Tom Harrell, Tomasz Stanko, Jerry Bergonzi, Conrad Herwig, Tommy Smith,
Vladimir Tarasov, Petras Vysniauskas, Stephane Belmondo, Reiner Winterschladen, Eric
Vloeimans, Lars Danielsson, Glen Moore, Christof Lauer, Benjamin Schmid, Georg Breinschmid,
NDR Big Band и др.), гастролира като соло пианист, представя премиери на концерти за
пиано, създадени специално за него и записани съвместно със Симфоничния оркестър на
Българското национално радио, композира филмова и театрална музика. Издава компакт
дискове за BMG, Балкантон, Sony Music, Polysound, Kuker Music и др. През последните
години работи много успешно с театралния режисьор Теди Москов, чиито постановки на
"Лебедова песен" в Schauspielhaus - Дюселдорф (1995), "Макбю" в Bremer Theater - Бремен
(1996), "Дом Nо 13", "Синьо в синьо" и “Сирано” в Thalia Theater - Хамбург (1997-2003) са
приети със суперлативи от германската критика. Носител е на редица награди за
театрална и филмова музика. Диригент на Биг Бенда на Българското радио от 2010г.
Председател на УС на Българска музикална асоциация от създаването и до 2018г.
Антони Дончев е ярък пример за съвременен музикант, който с лекота и умение се
справя с разнородните форми на музициране в началото на 21 век, и който без проблеми
може да съчетава многообразието на джазовата стилистика, фолклора и класическата
музика във всичките им аспекти.

M_edited.jpg

МИХАИЛ ЙОСИФОВ

Михаил Йосифов (тромпет) е един от най-успешните български музиканти. Завършва класа по тромпет на Русин Атев в Националното музикално училище „Любомир Пипков”, а по-късно и Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в класовете на Стойчо Радев и Ангел Македонски.
Тромпетист, композитор, аранжор и преподавател, пълен с творческа енергия и винаги готов за експерименти, Мишо Йосифов е двигателят зад създаването на различни успешни музикални проекти – Михаил Йосифов секстет, Sentimental Swingers, RomaNeno Project, BA COMBO, MYXTET.
Той е един от най-търсените музиканти в България, както за студийни записи, така и за концертни участия. Сред музикантите, с които е свирил, са Майк Стърн, Дейв Уекъл, Mezzoforte, Dephazz, Петер Херболцхаймер, Карен Бернод, Ранди Брекър, Макс Моя, Милчо Левиев, Теодосий Спасов, Ангел Заберски, Антони Дончев, Хилда Казасян, Христо Йоцов.
Мишо участва в джаз, поп и етно фестивали из цяла Европа. През 2009 получава наградата Кристална Лира за Джаз Музикант на годината на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Скоро след това е удостоен и с наградата Златно Перо на Джаз ФМ и Класик ФМ за специален принос към българската култура.
През лятото на 2014 година Михаил Йосифов беше поканен да се включи в турнето на световноизвестната американска формация Пинк Мартини, и оттогава вече трета година участва не само в европейските турнета на формацията, но и в техни концерти на някои от най-големите световни сцени.

57226294_429896451106590_449237301235548

АРНАУ ГАРОФЕ ФАРАС

Arnau Garrofé
Родена в Барселона, Arnau Garrofé се развива музикално в Холандия, изучавайки джаз в Хага и Ротердам. През годините, в които живее там той има шанса да свири с велики музиканти като Филип Харпър, Крис Гесенс, Ерик Инеке и други.
След като свири в цяла Холандия и Белгия, през 2014 г. Арнау решава да замине за Азия, търсейки нови предизвикателства. Той свири редовно във водещите клубове в Банкок и Куала Лумпур. От 2016 г. живее в София, където бързо се превръща в един от най-търсените музиканти на джаз сцената. Известен е с изпълненията си заедно с “Brass Association Big Band”, "Jazz Cats" на Христо Йоцов, образователния проект "Jazztory" и многобройните сътрудничества с Мишо Йосифов.
През октомври 2016 г. Арнау бе удостоен с наградата за „най-добър соло инструменталист” от „Johnny Raducanu International Jazz Festival” в Браила, Румъния.

26757988_2263182000373896_10929042612146

БОРИСЛАВ ПЕТРОВ

Борислав Петров е джаз барабанист и композитор. Започва професионалната си кариера на 19-годишна възраст с известната поп рок група „Slang”, и с фолк фюжън квартета „Brainstorm”. Получава музикално образование в Холандия, като завършва джаз програмата "Ню Йорк идва в Грьонинген" в консерваторията "Принц Клаус", последвана от магистърската програма в Амстердамската консерватория, ръководена от американски и холандски джаз барабанисти. Изследва българските неравноделни метруми, историческото развитие на народните ударни инструменти, както и възможностите за тяхното интегриране в други стилове музика. Неговата статия, базирана на това изследване, е публикувана в престижния „Dutch Journal Of Music Theory” (2012)
Сред най-важните проекти на Борислав са:
Tin Men & The Telephone - интерактивно-мултимедийно пиано трио, базирано в Амстердам. Освен трите си студийни албума и турнетата, Tin Men & The Telephone участват в серия от образователни дейности в училищата в Холандия. Групата е номинирана за „British Jazz FM awards” за 2016 г. в категория „digital initative“.
Jazzanitza - свой собствен проект, където Петров композира музика, съчетавайки джаз с българския фолклор.
Борислав е създател, продуцент и домакин на Jazztory.
В България Борислав работи с музиканти като Теодосий Спасов, Антоний Дончев, Васил Петров, Ангел Заберски, Димитър Бодуров, Камелия Тодорова, Владимир Карпаров, Димитър Лиолев, Михаил Йосифов и много други

vm0225.jpg

ВЕСЕЛА МОРОВА

Весела Морова прави първи стъпки в джаз музиката в родния си град Габрово в оркестъра на Манол Цоков. Две години изучава пеене в известния музикален колеж „Бъркли“ в Бостън, където участва в различни формации за джаз, уърлд и импровизационна музика. От 2012 г. Весела следва професионалния си път в България, изявявайки се съвместно с водещи музиканти на сцени в столицата и страната. През 2016 г. записва джаз албум с музиката на композитора и пианист Любомир Денев – “Нощ в джаз клуба”. Създава свой проект за бразилска музика и танц – “Дандалунда” и го представя на “Аполония”, “Банско Джаз Фест” и други сцени. 

Два пъти концертира като гост-солист в гр. Катовице, Полша, по покана на “Дамски салонен оркестър – Катовице”. Участва и като солист в продукцията “Фантомите на мюзикъла” на Държавна опера Стара Загора през 2015 г.
Записва джаз стандарти и авторски композиции на Любомир Денев заедно с Биг бенда на Българското национално радио.
През 2018 г. Весела завършва магистратура по поп и джаз пеене в класа на проф. Стефка Оникян в НМА “Панчо Владигеров”. От няколко години Весела е член на единствената по рода си в България акапелна група “Spectrum Vocal Band” – петима певци, чиито репертоар съвместява поп, джаз и фолклор в многогласни обработки и авторски песни.
В продължение на две години Весела натрупва преподавателски опит в училище за певци Д-Старс в София, където работи при педагога Даниела Станкова. Интересът й към вокалната импровизация и джаза я води към майсторските класове на артисти като Йълдъз Ибрахимова, Rhiannon, Christiane Karam, Dominique Eade, Tierney Sutton. До есента на 2022 г. певицата е хоноруван преподавател по поп и джаз пеене в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - гр. Пловдив, както и част от преподавателския екип на Music Box - София, а в момента е изпълнител и педагог на свободна практика. 


ПО-ЗНАЧИМИ ФЕСТИВАЛИ И СЦЕНИ: 

МЕЖДУНАРОДЕН ДЖАЗ ФЕСТИВАЛ – БАНСКО, ФЕСТИВАЛ “ВАРНЕНСКО ЛЯТО”, АПОЛОНИЯ, БЛАГОЕВГРАД БЛУС И ДЖАЗ ФЕСТИВАЛ, БГ РОК СИМФОНИ, ХАСКОВО ДЖАЗ ФЕСТ, ДИМИТРОВГРАД ДЖАЗ ФЕСТ, КАМЕРНА СЦЕНА НА БНР – ПЛОВДИВ, СТУДИО 1 НА БНР - СОФИЯ, ФЕСТИВАЛ “ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА” - ГАБРОВО, “ОСТРОВ НА МУЗИКАТА” – СОФИЯ, "АРТ АЛЕЯ АРТ ИДЕЯ" - ПАЗАРДЖИК, "КАРАНТИНАТА ФЕСТ" - ВАРНА.

Svetoslav Nikolov Official 2 - Copy.JPG

СВЕТОСЛАВ НИКОЛОВ

Светослав Николов е програмен директор на Jazz FM и водещ по Jazz FM и bTV Radio. Той е създател на множество проекти за описване на историята на българския джаз и документиране на съвремието ѝ, изпълнителен продуцент е на първия албум на първата българска професионална джаз певица Лени Вълкова, участва в написването и редактирането на автобиографичната книга на Димитър Симеонов „Живея за музиката“. Той е създател на фестивали, сред които „Jazz в цялата страна“, консултант и автор на програмите на „Jazz Велинград“, „Велека кайт и джаз фест“, Младежки джаз фестивал – Шумен и др. Светослав Николов е член на журито на Evergreen Fest Sofia, на Националния конкурс за млади джаз изпълнители, на Международния джаз конкурс в Букурещ, журирал е „Бургас и морето“. Лекции за комуникацията с публиката и с медиите е изнасял на EUROPAfest в Букурещ и „Банско джаз фестивал“, за изследвания в джаза – на „Джаз форум Стара Загора“. Работил е в Българското национално радио, Българската редакция на Би Би Си, радио „Свободна Европа“ и др. Кореспондент е на радиото на българската общност в Торонто – радио „Български глас“.

DSC06148 - Copy.jpg

АЛЕКСАНДЪР ЛОГОЗАРОВ

Александър Логозаров е китарист и автор на музика в сферата на джаза и импровизационното изкуство. Завършва консерваторията в Гронинген, Холандия, където негови ментори са някои от големите имена на местната и Ню Йорк сцена. Свири и издава собствена музика с групата си Space Kadillak, с проекта му с Павел Терзийски, както и е съавтор в дебютния албум на “Лилия Илиева и Минимум квартет”. Като лидер или гост, Александър е сред най-активните творци на родната клубна и фестивална сцена.

Stani_profile 3.jpg

СТАНИСЛАВ АРАБАДЖИЕВ

Станислав Арабаджиев завършва Национална музикална академия "Проф. Панчо
Владигеров" (2014) с джаз пиано, където негови учители са Юлия Ценова и Антони Дончев. 
След дипломирането си той се изявява на една сцена с музиканти като Венци Благоев, 
Христо Йоцов, Милчо Левиев, Вили Стоянов, Мишо Йосифов, Димитър Льолев, Александър
Владигеров, Камелия Тодорова, както и с артисти от чужбина - Christiane Karam (Ливан/САЩ), 
Joris Teepe (Нидерландия/САЩ), Conrad Herwig (САЩ), Cezar Cazanoi (Румъния) и много други. 
Участвал е във фестивалите International Jazz Festival Bansko, A to Jazz Festival, Jazz 
Forum Stara Zagora, Apollonia Festival of Arts, Perelik Jazz Fest, Haskovo Jazz Festival, както и в
немалко събития, излъчвани по Българската Национална Телевизия. Със своето джаз трио
Станислав прави поредица от концерти с Васил Петров. През 2017г. е поканен за проект с
Петър Салчев и Craig Bailey - дългогодишният саксофонист от състава на Ray Charles, с които
прави турне из страната. През 2018-та представя България със своето трио на балканския
джаз форум 'Balkan Jazz Showcase' в Тирана. 
Последната му работа е свързана с композиране и аранжиране на музика за стари и
съвременни неми филми, които са представени с джазов квинтет на събития тип
киноконцерт. Тази дейност е част от образователен проект, който свързва музиката и киното
и представлява уникално преживяване за българската публика. 
Освен като изпълнител, Станислав има и страст за обучение на млади музиканти, с
които работи индивидуално и като преподавател в Национално музикално училище
"Любомир Пипков“ и Нов български университет. 
Най-голямото музикално влияние на Арабаджиев е Бил Еванс, но по пътя на
своето развитие той открива нови влияния от всички краища на света, които го
отвеждат към нови и вълнуващи музикални пътеки

D. Karamfilov 2.jpg

ДИМИТЪР КАРАМФИЛОВ

Димитър Карамфилов е един от най-търсените концертиращи и студийни контрабасисти в България. Свири с най-изтъкнатите музиканти (поп и джаз) в страната (Милчо Левиев, Теодоси Спасов, Антони Дончев, Живко Петров, Ангел Заберски, Мария Илиева, Белослава и много други) и чужбина (Джери Бергондзи-САЩ, Пинк Мартини-САЩ, Марио Станчев-Франция, Владимир Кърпаров-Германия и др.)
Записвал музика за БНТ, БНР, БТВ и др. в редица предавания и проекти. 
Преподава контрабас в НМА "Панчо Владигеров" в периода 2014-2017г.

D. Stankova.JPG

ДАНИЕЛА СТАНКОВА

Академичен музикант, преподавател и опитен културен експерт.
Основател и собственик на Училище за певци “D Stars” –София. Преподавател по Вокално майсторство – поп и джаз пеене. Прилага собствена уникална методика, базирана на световни практики, разработени от водещи вокални експерти (CVT – Cathrine Sadolin; Scat techniques – Bob Stoloff, Judy Niemack; Richard Miller, Karin Ploog, Rhiannon, Jessie Nemitz, и др.), в съчетание с личен стил на преподаване, комбиниран с индивидуален подход към всеки изпълнител. Специализира в сферата на Вокалният джаз.
Носител на множество престижни награди, тя предпочита постиженията на учениците й да говорят сами за себе си.
Майсторски класове:
-              2012 – Scat! Vocal improvisation techniques – prof. Bob Stoloff (Berklee College Of Music), Milan, Italy
-              2013 – Vocal techniques in pop and jazz singing –YulduzIbragimova
-              2014 – Master class in Vocal improvisation and Circle singing – Christiane Karam (Berklee College Of Music)
-              2017 – Workshops in International School of Gospel Music, Copenhagen, Denmark

Dani.JPG

ЙОРДАН ВЛАДЕВ

Йордан Владев е композитор, вокалист и мултиинструменталист. Свири на пиано, китара, бас, барабани, перкусии, тамбура, хармоника, разни видове дървени флейти от цял свят, диджериду, чаранго, укулеле и др. Завършва Художествената академия, след което учи в Музикалната академия, а в момента следва и психология. Пише песни, филмова, балетна и театрална музика, хорови, камерни и оркестрови творби, много песни за деца, фолклорни обработки и др. Работи с най-различни състави – поп и рок групи, джаз и етно формации, хорове, детски състави, както и с редица български и чуждестранни изпълнители, в чиито проекти участва като гост-музикант, композитор, аранжор или тонрежисьор. Концертирал е в България, Полша, Чехия, Германия, Австрия, Словакия, Гърция, Сърбия, Македония, Турция и Южна Корея. Автор е на музиката към спектаклите „Сердирикон”, „Паметта на огъня”, "Нощта на белите коне", „Жълтата гостенка” и др. През 2010 основава Музикален център „Art Libitum”, където преподава и води клас по импровизация. Преди 18 години оборудва свое собствено звукозаписно студио в София. Има издадени 12 авторски албума, както и участие в още няколкостотин проекта на други изпълнители. Негови детски песни са включени в учебници по музика от 1 до 7 клас и се изучават от деца в цяла България.

Kalin%20Jechev_edited.jpg

КАЛИН ЖЕЧЕВ

Калин Жечев свири на пиано от 6 годишна възраст, до завършване на средното си образование като възпитаник на школата по пиано в Читалище Пробуда – София при Антонина Пашалиева, а след това в Националната Музикална Академия “Панчо Владигеров” при проф.доктор Ростислав Йовчев, проф. Красимир Тасков, и проф.Юлия Ценова. През 2005г. завършва Теоритико-композиторския и Диригентски факултет на академията със специалност Бакалавър по Тонрежисура, а след кандидатстване същата година е приет и през 2009г.завършва Бакалавърска степен по Поп и Джазс Пиано отново там. През 2017г. отлично защитава магистърска теза на тема “Интерпретационни особености и проблеми на пианистичната изпълнителска техника в Афро-кубинската музика”.

  През годините на своята разсностилна практика като изявен изпълнител на българската и международна музикална сцена, Калин Жечев работи с имена като Йълдъз Ибрахимова, Камелия Тодорова, Стоян Янкулов – Стунджи, Калин Вельов, Борислав Бояджиев – Борче, Ивайло Звездомиров, Мишо Йосифов, Красимир Желязков и много други. В момента е част от постоянните редици на Джаз Формация София, латино групата Манго Дуенде (където опознава и обиква латино-американската музика с помощта на музиканти като Христо Ганев, Алекс Линарес, Борис Таслев, Тодор Бакърджиев и др.), Триото, Бенда на Гласът на България, както и множество формации с различни изпълнители. Участва активно с различни проекти в джаз фестивали като Банско Джаз Фест, Нишвил, Хасково Джаз, A to Jazz и младежки Джаз Фестивал Димитровград

Andi-.jpg

АНДРЕЙ ВЕЛКОВ

Андрей Велков се занимава с музика от ранна възраст. Завършва Националната музикална академия “Панчо Владигеров” в класа на проф. Христо Йоцов по джаз ударни инструменти. Свири на барабани, перкусии, пиано. Интересите му са насочени към цялото богатство на музиката – джаз, фънк, фолкор от различни краища на земята, класическа музика и др. Участва в различни концерти и музикални събития из страната и преподава ударни инструменти в Музикален център Art Libitum.

vladimir_gajev1.jpg

ВЛАДИМИР ГАДЖЕВ

Владимир Гаджев е български музикален критик и журналист, може би най-добрият познавач на историята, развитието и тенденциите в български джаз. От началото на професионалната си кариера през 1960-те години. Гаджев следи отблизо възраждането, развитието и проблемите на българския джаз. Дългогодишен кореспондент на специализирани музикални списания в Германия, Чехословакия и Полша (Jazz Forum). Преподава социология на музиката и история на джаза в Нов български университет. 
Гаджев е автор на обширна оперативна критика и множество проблемни статии върху съвременния български джаз, както и на множество портрети на творци в тази област.
Монографии:
A LOVE SUPREME. Веселин Николов и неговите Бели, зелени, червени. София,
Джазът в България. Българите в джаза + CD. София, „Изток-Запад“, 2010,
Седемте изкушения на „Златния Орфей“. София, „Изток-Запад“, 2011
Когато Западът среща Изтока. София, „Изток-Запад“, 2012, 198 с.
Теодосий Спасов. Преследващият звуци. София, „Изток-Запад“, 2012, 216 с.
Енциклопедии:
Илюстрована енциклопедия на музикалните инструменти (в съавторство с Божидар Абрашев). София,

Ментори: Team Members
bottom of page