МЕНТОРИ

От създаването на фестивала до днес лектори, членове на жури и водещи ателиета са били

 
M_edited.jpg

МИХАИЛ ЙОСИФОВ

Михаил Йосифов (тромпет) е един от най-успешните български музиканти. Завършва класа по тромпет на Русин Атев в Националното музикално училище „Любомир Пипков”, а по-късно и Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в класовете на Стойчо Радев и Ангел Македонски.
Тромпетист, композитор, аранжор и преподавател, пълен с творческа енергия и винаги готов за експерименти, Мишо Йосифов е двигателят зад създаването на различни успешни музикални проекти – Михаил Йосифов секстет, Sentimental Swingers, RomaNeno Project, BA COMBO, MYXTET.
Той е един от най-търсените музиканти в България, както за студийни записи, така и за концертни участия. Сред музикантите, с които е свирил, са Майк Стърн, Дейв Уекъл, Mezzoforte, Dephazz, Петер Херболцхаймер, Карен Бернод, Ранди Брекър, Макс Моя, Милчо Левиев, Теодосий Спасов, Ангел Заберски, Антони Дончев, Хилда Казасян, Христо Йоцов.
Мишо участва в джаз, поп и етно фестивали из цяла Европа. През 2009 получава наградата Кристална Лира за Джаз Музикант на годината на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Скоро след това е удостоен и с наградата Златно Перо на Джаз ФМ и Класик ФМ за специален принос към българската култура.
През лятото на 2014 година Михаил Йосифов беше поканен да се включи в турнето на световноизвестната американска формация Пинк Мартини, и оттогава вече трета година участва не само в европейските турнета на формацията, но и в техни концерти на някои от най-големите световни сцени.

57226294_429896451106590_449237301235548

АРНАУ ГАРОФЕ ФАРАС

Arnau Garrofé
Родена в Барселона, Arnau Garrofé се развива музикално в Холандия, изучавайки джаз в Хага и Ротердам. През годините, в които живее там той има шанса да свири с велики музиканти като Филип Харпър, Крис Гесенс, Ерик Инеке и други.
След като свири в цяла Холандия и Белгия, през 2014 г. Арнау решава да замине за Азия, търсейки нови предизвикателства. Той свири редовно във водещите клубове в Банкок и Куала Лумпур. От 2016 г. живее в София, където бързо се превръща в един от най-търсените музиканти на джаз сцената. Известен е с изпълненията си заедно с “Brass Association Big Band”, "Jazz Cats" на Христо Йоцов, образователния проект "Jazztory" и многобройните сътрудничества с Мишо Йосифов.
През октомври 2016 г. Арнау бе удостоен с наградата за „най-добър соло инструменталист” от „Johnny Raducanu International Jazz Festival” в Браила, Румъния.

26757988_2263182000373896_10929042612146

БОРИСЛАВ ПЕТРОВ

Борислав Петров е джаз барабанист и композитор. Започва професионалната си кариера на 19-годишна възраст с известната поп рок група „Slang”, и с фолк фюжън квартета „Brainstorm”. Получава музикално образование в Холандия, като завършва джаз програмата "Ню Йорк идва в Грьонинген" в консерваторията "Принц Клаус", последвана от магистърската програма в Амстердамската консерватория, ръководена от американски и холандски джаз барабанисти. Изследва българските неравноделни метруми, историческото развитие на народните ударни инструменти, както и възможностите за тяхното интегриране в други стилове музика. Неговата статия, базирана на това изследване, е публикувана в престижния „Dutch Journal Of Music Theory” (2012)
Сред най-важните проекти на Борислав са:
Tin Men & The Telephone - интерактивно-мултимедийно пиано трио, базирано в Амстердам. Освен трите си студийни албума и турнетата, Tin Men & The Telephone участват в серия от образователни дейности в училищата в Холандия. Групата е номинирана за „British Jazz FM awards” за 2016 г. в категория „digital initative“.
Jazzanitza - свой собствен проект, където Петров композира музика, съчетавайки джаз с българския фолклор.
Борислав е създател, продуцент и домакин на Jazztory.
В България Борислав работи с музиканти като Теодосий Спасов, Антоний Дончев, Васил Петров, Ангел Заберски, Димитър Бодуров, Камелия Тодорова, Владимир Карпаров, Димитър Лиолев, Михаил Йосифов и много други

D. Stankova.JPG

ДАНИЕЛА СТАНКОВА

Академичен музикант, преподавател и опитен културен експерт.
Основател и собственик на Училище за певци “D Stars” –София. Преподавател по Вокално майсторство – поп и джаз пеене. Прилага собствена уникална методика, базирана на световни практики, разработени от водещи вокални експерти (CVT – Cathrine Sadolin; Scat techniques – Bob Stoloff, Judy Niemack; Richard Miller, Karin Ploog, Rhiannon, Jessie Nemitz, и др.), в съчетание с личен стил на преподаване, комбиниран с индивидуален подход към всеки изпълнител. Специализира в сферата на Вокалният джаз.
Носител на множество престижни награди, тя предпочита постиженията на учениците й да говорят сами за себе си.
Майсторски класове:
-              2012 – Scat! Vocal improvisation techniques – prof. Bob Stoloff (Berklee College Of Music), Milan, Italy
-              2013 – Vocal techniques in pop and jazz singing –YulduzIbragimova
-              2014 – Master class in Vocal improvisation and Circle singing – Christiane Karam (Berklee College Of Music)
-              2017 – Workshops in International School of Gospel Music, Copenhagen, Denmark

D. Karamfilov 2.jpg

ДИМИТЪР КАРАМФИЛОВ

Димитър Карамфилов е един от най-търсените концертиращи и студийни контрабасисти в България. Свири с най-изтъкнатите музиканти (поп и джаз) в страната (Милчо Левиев, Теодоси Спасов, Антони Дончев, Живко Петров, Ангел Заберски, Мария Илиева, Белослава и много други) и чужбина (Джери Бергондзи-САЩ, Пинк Мартини-САЩ, Марио Станчев-Франция, Владимир Кърпаров-Германия и др.)
Записвал музика за БНТ, БНР, БТВ и др. в редица предавания и проекти. 
Преподава контрабас в НМА "Панчо Владигеров" в периода 2014-2017г.

Dani.JPG

ЙОРДАН ВЛАДЕВ

Йордан Владев е композитор, вокалист и мултиинструменталист. Свири на пиано, китара, бас, барабани, перкусии, тамбура, хармоника, разни видове дървени флейти от цял свят, диджериду, чаранго, укулеле и др. Завършва Художествената академия, след което учи в Музикалната академия, а в момента следва и психология. Пише песни, филмова, балетна и театрална музика, хорови, камерни и оркестрови творби, много песни за деца, фолклорни обработки и др. Работи с най-различни състави – поп и рок групи, джаз и етно формации, хорове, детски състави, както и с редица български и чуждестранни изпълнители, в чиито проекти участва като гост-музикант, композитор, аранжор или тонрежисьор. Концертирал е в България, Полша, Чехия, Германия, Австрия, Словакия, Гърция, Сърбия, Македония, Турция и Южна Корея. Автор е на музиката към спектаклите „Сердирикон”, „Паметта на огъня”, "Нощта на белите коне", „Жълтата гостенка” и др. През 2010 основава Музикален център „Art Libitum”, където преподава и води клас по импровизация. Преди 18 години оборудва свое собствено звукозаписно студио в София. Има издадени 12 авторски албума, както и участие в още няколкостотин проекта на други изпълнители. Негови детски песни са включени в учебници по музика от 1 до 7 клас и се изучават от деца в цяла България.

Kalin%20Jechev_edited.jpg

КАЛИН ЖЕЧЕВ

Калин Жечев свири на пиано от 6 годишна възраст, до завършване на средното си образование като възпитаник на школата по пиано в Читалище Пробуда – София при Антонина Пашалиева, а след това в Националната Музикална Академия “Панчо Владигеров” при проф.доктор Ростислав Йовчев, проф. Красимир Тасков, и проф.Юлия Ценова. През 2005г. завършва Теоритико-композиторския и Диригентски факултет на академията със специалност Бакалавър по Тонрежисура, а след кандидатстване същата година е приет и през 2009г.завършва Бакалавърска степен по Поп и Джазс Пиано отново там. През 2017г. отлично защитава магистърска теза на тема “Интерпретационни особености и проблеми на пианистичната изпълнителска техника в Афро-кубинската музика”.

  През годините на своята разсностилна практика като изявен изпълнител на българската и международна музикална сцена, Калин Жечев работи с имена като Йълдъз Ибрахимова, Камелия Тодорова, Стоян Янкулов – Стунджи, Калин Вельов, Борислав Бояджиев – Борче, Ивайло Звездомиров, Мишо Йосифов, Красимир Желязков и много други. В момента е част от постоянните редици на Джаз Формация София, латино групата Манго Дуенде (където опознава и обиква латино-американската музика с помощта на музиканти като Христо Ганев, Алекс Линарес, Борис Таслев, Тодор Бакърджиев и др.), Триото, Бенда на Гласът на България, както и множество формации с различни изпълнители. Участва активно с различни проекти в джаз фестивали като Банско Джаз Фест, Нишвил, Хасково Джаз, A to Jazz и младежки Джаз Фестивал Димитровград

Andi-.jpg

АНДРЕЙ ВЕЛКОВ

Андрей Велков се занимава с музика от ранна възраст. Завършва Националната музикална академия “Панчо Владигеров” в класа на проф. Христо Йоцов по джаз ударни инструменти. Свири на барабани, перкусии, пиано. Интересите му са насочени към цялото богатство на музиката – джаз, фънк, фолкор от различни краища на земята, класическа музика и др. Участва в различни концерти и музикални събития из страната и преподава ударни инструменти в Музикален център Art Libitum.

vladimir_gajev1.jpg

ВЛАДИМИР ГАДЖЕВ

Владимир Гаджев е български музикален критик и журналист, може би най-добрият познавач на историята, развитието и тенденциите в български джаз. От началото на професионалната си кариера през 1960-те години. Гаджев следи отблизо възраждането, развитието и проблемите на българския джаз. Дългогодишен кореспондент на специализирани музикални списания в Германия, Чехословакия и Полша (Jazz Forum). Преподава социология на музиката и история на джаза в Нов български университет. 
Гаджев е автор на обширна оперативна критика и множество проблемни статии върху съвременния български джаз, както и на множество портрети на творци в тази област.
Монографии:
A LOVE SUPREME. Веселин Николов и неговите Бели, зелени, червени. София,
Джазът в България. Българите в джаза + CD. София, „Изток-Запад“, 2010,
Седемте изкушения на „Златния Орфей“. София, „Изток-Запад“, 2011
Когато Западът среща Изтока. София, „Изток-Запад“, 2012, 198 с.
Теодосий Спасов. Преследващият звуци. София, „Изток-Запад“, 2012, 216 с.
Енциклопедии:
Илюстрована енциклопедия на музикалните инструменти (в съавторство с Божидар Абрашев). София,