МЛАДЕЖКИ ДЖАЗ ФЕСТ СОФИЯ 2022

Статут

ЗА ФЕСТИВАЛА

Младежки джаз фест София е форум за изява и среща на млади творци – изпълнители, композитори, аранжори, които работят в сферата на джаза и импровизацията. Фестивалът има за цел да предостави сцена, на която те да представят свои проекти, да обогатят познанията, уменията и творческите си хоризонти, както и да провокира създаването на нови творчески контакти и партньорства. В рамките на фестивала ще се проведе и конкурс за изпълнители и автори.

КОГА И КЪДЕ

Фестивалът ще се проведе в периода 26 - 28 май 2022 година в София. Подробен график ще бъде публикуван допълнително.

КОЙ МОЖЕ ДА УЧАСТВА

Във фестивала могат да вземат участие млади български и чуждестранни музиканти – солисти или ансамбли, певци и инструменталисти на възраст до 29 фодини. Форматите, в който можете да се представите могат да бъдат най-разнообразни – солов изпълнител, дуо, трио, квартет, квинтет, вокален състав, биг бенд и др. Всеки титуляр (група или солист) може да участва с един собствен проект, но при желание музикантите от него могат да се включат и в проекти на други свои колеги.

С КАКВО МОЖЕТЕ ДА УЧАСТВАТЕ

Отворени сме към всякакви проекти, които имат допирни точки до джаза и импровизацията. Независимо дали изпълнявате класически джаз стандарти или съчетавате в проекта си и много други стилове, за нас е интересен вашия прочит, гледна точка и личен почерк като творци и изпълнители. Особено ще се радваме ако изберете да участвате с ваша авторска музика. Ако сте солов изпълнител и имате нужда от съпровождаща група, можем да ви съдействаме да намерите музиканти, които да свирят с вас при вашето представяне.

ПРОГРАМА

В рамките на фестивала ще се случат следните събития:

 • Конкурс за изпълнители

 • Конкурс за автори

 • Ателиета

 • Флаш мобове

 • Джем сешън

 • Гала концерт

КОНКУРС ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИ

В него могат да участват музиканти на възраст до 29 години в следните категории:

 • Вокалисти

 • Инструменталисти

 • Състави


Участието в конкурса може да бъде както на живо, така и онлайн. Участието на живо ще се проведе в зала в рамките на фестивала. Участието онлайн може да се състои чрез платформи за директен стрийминг – изпълнението следва да се случи в момента на излъчването. Записи, направени предварително няма да бъдат класирани.

ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ

1 група – от 10 до 13 години
2 група – от 14 до 18 години
3 група – от 19 до 29 години

ИЗИСКВАНИЯ

Вокалисти

До 2 песни по избор – джаз стандарти или джаз аранжименти на популярни, класически или фолклорни песни

За участниците от 1 възрастова група импровизацията не е задължителна.

В изпълнението на участниците от 2 и 3 възрастова група трябва да има поне един дял, съдържащ солистично-импровизационен елемент – вариация, скат или др. – предварително научен или импровизиран в момента. Наличието на по-голяма импровизирана част е предимство.

Желателно е една от песните да бъде от списъка с препоръчителни стандарти, който можете да откриете тук.

Инструменталисти

До 2 пиеси по избор – джаз стандарти, джаз аранжименти на популярна, класическа, фолклорна музика, авторски композиции и др.

За участниците в 1 възрастова група импровизацията не е задължителна.

Изпълнението на участниците от 2 и 3 възрастова група задължително трябва да съдържа поне едно соло – импровизирано или предварително измислено. Наличието на по-голяма импровизирана част е предимство.

Състави

До 2 пиеси по избор – джаз стандарти, джаз аранжименти на популярна, класическа, фолклорна музика, авторски композиции и др. Наличието на импровизирана част е предимство.

Допустимо е в изпълненията на съставите да участват корепетитори или съпровождаща група, стига това да е наистина необходимо за представянето на групата (например вокални състави, перкусионни формации и др.), но тяхното участие следва да бъде не повече от съпровод и няма да бъде взето под внимание при класирането на самите участници

КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ

Техника – степента на владеене на гласа или инструмента – чистота на интонацията, дикция и артикулация, усещане за ритъм, динамика, познаване и владеене на различните регистри на гласа или инструмента

Интерпретация – способността ви да вникнете в пиесата, която изпълнявате, да я осмислите и предадете вашия оригинален прочит

Стил – усещането ви и познаването ви на характерните изразни средства на стиловете, които използвате – ритъм, груув, динамика, артикулация и т.н.

Работа в ансамбъл – умението ви да се сработите с акомпаниращите музиканти

Импровизация – умението ви да импровизирате в стиловете, които изпълнявате. За участниците в 1 възрастова група импровизацията не е задължителна.

Сценично присъствие – умението ви да спечелите и да задържите вниманието на публиката и журито по време на вашето изпълнение

Избор на репертоар – пиесите, които ще изпълните да бъдат адекватни на възрастта, уменията, темперамента, зрелостта на изпълнителя (това е задача приоритетно на педагозите)

УЧАСТИЕ ОНЛАЙН

В конкурса могат да участват изпълнители от цял свят посредством платформи за онлайн стрийминг. За целта е нужно изпълнителите да могат да осигурят предаване на звук и картина с приемливо качество. Изпълненията трябва да бъдат на живо. Наясно сме че качеството на звука и картината при директен стрийминг има своите лимити. За нас е важно сигналът, който ни подавате да може да отрази максимално информативно вашите изпълнения. При нужда можем да ви окажем техническо съдействие.

СЪПРОВОД

Всички изпълнения задължително трябва да бъдат на живо. Ако не разполагате с корепетитор, ние можем да осигурим пианист или трио (пиано, бас, барабани) за вашето представяне.

КОНКУРС ЗА АВТОРИ

В него могат да участват автори на музика, аранжори, текстописци със свои произведения или оригинални обработки на съществуващи пиеси. Произведенията могат да бъдат за всякакъв състав – соло вокал, соло инструменти, джаз комбо, вокален състав, биг бенд, електронни инструменти, и др. Пиесите могат да бъдат във всякакви стилове или комбинации от стилове, които кореспондират адекватно с джаза. Пиесите трябва да бъдат изпратени във вид на нотен текст (lead sheet или партитура), както и демо запис. Нотите трябва да бъдат в дигитален формат PDF, JPEG или др. графичен файл (можете да използвате например нотописна програма като Sibelius), а демо записът трябва да дава достатъчно ясна представа за пиесата. Ръкописно написани пиеси няма да бъдат разглеждани. Заедно с нотите и записа е необходимо да ни изпратите и попълнена декларация, удостоверяваща вашето авторство върху изпратените пиеси (формуляр можете да изтеглите от сайта на фестивала). В случай че участвате с аранжимент на пиеса от друг автор, той трябва да бъде изрично обявен (например „Импровизации по теми на Коул Портър”, “Summertime” от Джордж Гершуин, аранжимент за соло вибрафон, комбо и симфоничен оркестър Иван Иванов, „Тихият пролетен дъжд” – музика и аранжимент Иван Иванов по текст на Николай Лилиев). Пиесите ще бъдат оценявани по партитурата и демо записа, който може да бъде направен и със семплирани инструменти (Sibelius, Finale, Cubase и други популярни програми дават достатъчно добри възможности за това). Ако имате само текст или мелодия, можете да ни ги изпратите и ние ще се постараем да ви свържем с композитори и аранжори, с които бихте могли да влезете в творческо партньорство и да участвате заедно. Пиесите, които определим като подходящи могат да бъдат изпълнени от участници във фестивала, без това да се отразява на класирането. Някои от отличените пиеси могат да получат специална награда – професионален запис в студио.

КАТЕГОРИИ

 • Авторска музика

 • Авторски аранжимент

 • Авторски текст

КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ

 • Оригиналност

 • Познаване и владеене на изразните средства на джаза и свързаните с него стилове

 • Познаване и владеене на музикалните форми, в които пишете

 • Познаване на възможностите на инструментите и съставите, за които пишете

ЖУРИ

Журито ще бъде съставено от изявени джаз музиканти и педагози

НАГРАДИ

Във всяка категория се присъждат I, II и III награда, както и специална награда Гран при. Някои от наградените участници ще получат възможност за професионален запис на техни изпълнения в студио. Също така по преценка на журито могат да бъдат присъдени и награди за най-добра оригинална интерпретация на пиеса, най-добро изпълнение на българска пиеса, най-добро интерпретиране на стил, най-добро импровизирано соло, най-добро скатово соло, най-добро изпълнение на балада, най-добър ансамбъл, най-впечатляващо сценично присъствие, най-добър дебютант, най-добър млад изпълнител и др.

УЧАСТИЕ ИЗВЪН КОНКУРСА

Вие можете да представите ваши изпълнения и извън конкурсната част, но това трябва да бъде изрично упоменато във формуляра за участие. В този случай вие също можете да участвате в обсъждането и да получите обратна връзка от журито, но няма да бъдете включени в класирането.
Всички участници получават грамота за участие.

СРЕЩА С ЖУРИТО

След приключване на изпълненията от конкурсната част, всички участници ще могат да присъстват на среща с журито, на която ще получат обратна връзка за своите изпълнения, както и аргументирана обосновка за получената оценка. Обратна връзка могат да получат и участниците, които са избрали да не участват в конкурсната част, но са представили свои изпълнения.
Решението на журито е окончателно.

ТАКСИ ЗА УЧАСТИЕ

Всички участници в конкурсната част, както и тези, които желаят да участват извън класирането, заплащат такса за участие в размер на 25 лв за индивидуален участник и 15 лв за участник в група. За състави над 10 човека таксата е 150 лв. за целия състав. Участието в ателиетата не се таксува допълнително. Таксите можете да заплатите в офиса на Музикален център Аrt Libitum или да преведете по банков път.

ДЖЕМ СЕШЪН

В рамките на фестивала ще се проведе приятелски джем сешън. Всички участници са поканени да се включат.

АТЕЛИЕТА

В рамките на фестивала ще се проведат творчески ателиета върху теми, стилове и пиеси от джазовия репертоар. Ателиетата ще бъдат ръководени от изявени джаз музиканти. В тях може да се включи всеки от участниците, който е заявил желанието си за това в заявката и бъде одобрен от селекционерите. Пиесите, разработени по време на ателиетата ще бъдат изпълнени на заключителния гала концерт. В зависимост от интересите и нивото на заявилите желание участници ще се подбере конкретен материал. Примерни стилове: суинг, фънк, латин, самба и боса нова, блус, джипси, фюжън, модален джаз, фрий джаз, acid jazz и chill out. Могат да бъдат включени пиеси с неравноделни размери, джазови аранжименти на класически произведения или поп песни, пиеси с елементи от R’n’B, хип-хоп, госпъл, реге, калипсо, афро, български и световен фолклор и др.

ФЛАШМОБОВЕ

В рамките на фестивала (и при подходящи климатични условия) ще се проведат флашмобове на оживени места в столицата.

ЗАКЛЮЧИТЕЛЕН ГАЛА КОНЦЕРТ

Фестивалът ще завърши със заключителен гала концерт, на който ще бъдат обявени наградите от конкурса. На концерта ще бъдат поканени представители на националните медии, продуцентски къщи, селекционери от други фестивали в страната и в чужбина.

ЗАЯВКИ ЗА УЧАСТИЕ

За да участвате във фестивала е нужно да ни изпратите попълнен формуляр, който можете да изтеглите от тук. Формулярите трябва да изпратите на e-mail: vladani@abv.bg не по-късно от 2 май 2022 г.

НАСТАНЯВАНЕ

Участниците от други градове поемат разходите по пребиваването си в София. При необходимост можем да окажем съдействие за настаняване.

ДОКУМЕНТИРАНЕ

По време на фестивала ще бъдат направени документални аудио и видео записи на всички събития – концерти, срещи, ателиета, флашмобове и др. Организаторите си запазват правото да използват тези записи, както и снимковия материал от фестивала с цел неговото популяризиране – излъчване по медии, качване в интернет и др. С подаването на формуляра за участие вие се съгласявате с това и им отстъпвате безвъзмездно горните права.

ЕЗИК

Работен език на фестивала е българският. За участници от чужбина ще бъде осигурен превод от и на английски език.

И ОЩЕ МАЛКО

Официалният уебсайт на фестивала е: www.youthjazzfestsofia.com

Заявките си изпращайте на електронен адрес: vladani@abv.bg

За въпроси можете да се свържете с нас на:

Тел: 0898 662627

Viber: +359 898 662627

Facebook и messenger: Младежки джаз фест София/Youth Jazz Fest Sofia

Организатор на Младежки джаз фест София е Музикален център ART LIBITUM www.artlibitumcenter.com.

Координатор на фестивала е Йордан Владев.­­