МЛАДЕЖКИ ДЖАЗ ФЕСТ СОФИЯ 2020

Статут

ЗА ФЕСТИВАЛА

Младежки джаз фест София е форум за изява и среща на млади творци – изпълнители, композитори, аранжори, импровизатори, които творят в сферата на джаза и импровизацията. Фестивалът има за цел да предостави сцена, на която млади автори и изпълнители да представят своите проекти, да обогатят познанията, уменията и творческите си хоризонти, както и да създаде условия за създаване на нови творчески контакти и партньорства. В рамките на фестивала ще се проведе и конкурс за изпълнители и автори.

КОГА И КЪДЕ

Фестивалът ще се проведе на 16 и 17 май 2020 година в София. Подробен график ще бъде публикуван допълнително.

КОЙ МОЖЕ ДА УЧАСТВА

Във фестивала могат да вземат участие млади български и чуждестранни музиканти – солисти или ансамбли, певци и инструменталисти. Форматите, в който можете да се представите могат да бъдат най-разнообразни – солов изпълнител с или без съпровождаща група, дуо, трио, квартет, квинтет, вокален състав, биг бенд, и др. Всеки титуляр (група или солист) може да участва с един собствен проект, но при желание музикантите от него могат да се включат и в проекти на други свои колеги. Проектите ще бъдат селектирани от професионално жури и допуснатите до участие изпълнители ще бъдат уведомени лично.

С КАКВО МОЖЕТЕ ДА УЧАСТВАТЕ

Отворени сме към всякакви проекти, които имат допирни точки до джаза и импровизацията. Независимо дали изпълнявате класически джаз стандарти или съчетавате в проекта си и много други стилове, за нас е интересен вашия прочит, гледна точка и личен почерк като изпълнители и импровизатори. Особено ще се радваме ако изберете да участвате с ваша авторска музика. Ако сте солов изпълнител и имате нужда от съпровождаща група, можем да ви съдействаме да намерите музиканти, които да свирят с вас при вашето представяне.

ПРОГРАМА

В рамките на фестивала ще се случат следните събития:

 • Конкурс за изпълнители и автори

 • Ателиета

 • Флаш мобове

 • Джем сешън

 • Гала концерт

КОНКУРС ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИ

В него могат да участват музиканти на възраст до 29 години в следните категории:

 • Вокалисти

 • Инструменталисти

 • Групи

ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ

1 група – от 10 до 13 години
2 група – от 14 до 18 години
3 група – от 19 до 29 години

ИЗИСКВАНИЯ

Вокалисти

1 възрастова група – до 2 песни по избор – джаз стандарти или джаз аранжименти на популярни песни

2 възрастова група – до 2 песни по избор – джаз стандарти или джаз аранжименти на популярни песни, в които задължително трябва да влиза поне едно соло – импровизирано или предварително научено (вариация, скат или др.). Наличието на по-голяма импровизирана част е предимство.

3 възрастова група – до 2 песни по избор – джаз стандарти или джаз аранжименти на популярни песни. Изпълненията трябва да включват поне едно импровизирано соло


Желателно е една от песните да бъде от списъка с препоръчителни стандарти, който можете да откриете тук

Инструменталисти

1 възрастова група – до 2 пиеси по избор – джаз стандарти, популярна, класическа, фолклорна музика в джаз аранжименти, авторски композиции и др.

2 възрастова група – до 2 пиеси по избор – джаз стандарти, популярна, класическа, фолклорна музика в джаз аранжименти, авторски композиции и др, в които задължително трябва да влиза поне едно соло – импровизирано или предварително измислено. Наличието на по-голяма импровизирана част е предимство.

3 възрастова група – до 2 пиеси по избор – джаз стандарти, популярна, класическа, фолклорна музика в джаз аранжименти, авторски композиции и др. Изпълненията трябва да включват поне едно импровизирано соло

Групи

1 възрастова група – до 2 пиеси по избор – джаз стандарти, популярна, класическа, фолклорна музика в джаз аранжименти, авторски композиции и др.

2 възрастова група – до 2 пиеси по избор – джаз стандарти, популярна, класическа, фолклорна музика в джаз аранжименти, авторски композиции и др, в които задължително трябва да влиза поне едно соло – импровизирано или предварително научено. Наличието на по-голяма импровизирана част е предимство.

3 възрастова група – до 2 пиеси по избор – джаз стандарти, популярна, класическа, фолклорна музика в джаз аранжименти, авторски композиции и др. Изпълненията трябва да включват поне едно импровизирано соло


Допустимо е в изпълненията на групите да участват корепетитори или съпровождаща група, стига това да е наистина необходимо за представянето на групата (например вокални състави, перкусионни формации и др.), но тяхното участие следва да бъде не повече от съпровод и няма да бъде взето под внимание при класирането на самите участници

КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ

Техника – степента на владеене на гласа или инструмента – чистота на интонацията, дикция и артикулация, усещане за ритъм, динамика, познаване и владеене на различните регистри на гласа или инструмента

Интерпретация – способността ви да вникнете в пиесата, която изпълнявате, да я осмислите и предадете вашия оригинален прочит

Стил – усещането ви и познаването ви на характерните изразни средства на стиловете, които използвате – ритъм, груув, динамика, артикулация и т.н.

Работа в ансамбъл – умението ви да се сработите с акомпаниращите музиканти

Импровизация – умението ви да импровизирате в стиловете, които изпълнявате. За участниците в 1 възрастова група солото не е задължително, тези от 2 възрастова група могат да изпълнят и предварително научено соло, а участниците в 3 възрастова група трябва да представят импровизирано соло

Сценично присъствие – умението ви да спечелите и да задържите вниманието на публиката и журито по време на вашето изпълнение

Избор на репертоар – пиесите, които ще изпълните да бъдат адекватни на възрастта, уменията, темперамента, зрелостта на изпълнителя (това е задача приоритетно на педагозите)

КОНКУРС ЗА АВТОРИ

В него могат да участват автори на музика, аранжори, текстописци със свои произведения или оригинални обработки на съществуващи пиеси. Произведенията могат да бъдат за всякакъв състав – соло вокал, соло инструменти, джаз комбо, вокален състав, биг бенд, електронни инструменти, и др. Пиесите могат да бъдат във всякакви стилове или комбинации от стилове, които кореспондират адекватно с джаза. Пиесите трябва да бъдат изпратени във вид на нотен текст (lead sheet или партитура и демо запис). Нотите трябва да бъдат в дигитален формат PDF, JPEG или др. графичен файл (можете да използвате например нотописна програма като Sibelius), а демо записът трябва да дава достатъчно ясна представа за пиесата. Ръкописно написани пиеси няма да бъдат разглеждани. Заедно с нотите и записа е необходимо да ни изпратите и попълнена декларация, удостоверяваща вашето авторство върху изпратените пиеси (формуляр можете да изтеглите от сайта на фестивала). В случай че участвате с аранжимент на пиеса от друг автор, той трябва да бъде изрично обявен (например „Импровизации по теми на Коул Портър”, “Summertime” от Джордж Гершуин, аранжимент за соло вибрафон, комбо и симфоничен оркестър Иван Иванов, „Тихият пролетен дъжд” – музика и аранжимент Иван Иванов по текст на Николай Лилиев). Пиесите ще бъдат оценявани по партитурата и демо записа, който може да бъде направен и със семплирани инструменти (Sibelius, Finale, Cubase и другите популярни програми дават достатъчно добри възможности за това). Ако имате само текст или мелодия, можете да ни ги изпратите и ние ще се постараем да ви свържем с композитори и аранжори, с които бихте могли да влезете в творческо партньорство и да участвате заедно. Пиесите, които определим като подходящи могат да бъдат изпълнени от участници във фестивала, без това да се отразява на класирането. Някои от отличените пиеси могат да получат специална награда – професионален запис в студио.

КАТЕГОРИИ

 • Оригинална музика

 • Оригинален аранжимент

 • Оригинален текст


КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ

 • Оригиналност

 • Познаване и владеене на изразните средства на джаза и свързаните с него стилове

 • Познаване и владеене на музикалните форми, в които пишете

 • Познаване на възможностите на инструментите и съставите, за които пишете

ЖУРИ

Журито ще бъде съставено от изявени джаз музиканти и педагози

НАГРАДИ

Във всяка категория се присъждат I, II и III награда, както и специална награда Гран при.
Също така по преценка на журито могат да бъдат присъдени и награди за най-добра оригинална интерпретация на пиеса, най-добро изпълнение на българска пиеса, най-добро интерпретиране на стил, най-добро импровизирано соло, най-добро скатово соло, най-добро изпълнение на балада, най-добър ансамбъл, най-впечатляващо сценично присъствия, най-добър дебютант, най-добър млад изпълнител и др. Някои от наградените участници ще получат възможност за професионален запис на техни изпълнения в студио.

УЧАСТИЕ ИЗВЪН КОНКУРСА

Вие можете да представите ваши изпълнения и извън конкурсната част, но това трябва да бъде изрично упоменато във формуляра за участие. В този случай вие също можете да участвате в обсъждането и да получите обратна връзка от журито, но няма да бъдете включени в класирането.
Всички участници получават грамота за участие.

СРЕЩА С ЖУРИТО

След проключване на изпълненията от конкурсната част, всички участници ще могат да присъстват на стеща с журито, на която ще получат обратна връзка за своите изпълнения, както и аргументирана обосновка за получената оценка. Обратна връзка могат да получат и участниците, които са избрали да не участват в конкурсната част, но са представили свои изпълнения.
Решението на журито е окончателно.

ТАКСИ ЗА УЧАСТИЕ

Всички участници в конкурсната част заплащат такса за участие в размер на 25 лв за индивидуален участник и 15 лв за участник в група. Таксите се превеждат предварително по банков път или на място в деня на конкурса, преди явяването на сцена.

СЪПРОВОД

Всички изпълнения задължително трябва да бъдат на живо. Ако не разполагате с корепетитор, ние можем да осигурим пианист или трио (пиано, бас, барабани) за вашето представяне.

ДЖЕМ СЕШЪН

След приключването на конкурсната част и срещата с журито, всички участници във фестивала са поканени на приятелски джем сешън.

АТЕЛИЕТА

В рамките на фестивала ще се проведат ателиета, ръководени от изявени джаз музиканти, които ще включват както теоретична, така и практическа част. В тях може да участва всеки от участниците, който е заявил желанието си за това в заявката и бъде одобрен от селекционерите. Пиесите, разработени по време на ателиетата ще бъдат изпълнени на заключителния гала концерт. В зависимост от интересите и нивото на заявилите желание участници ще се подбере конкретен материал. Примерни стилове: суинг, фънк, латин, самба и боса нова, блус, джипси, фюжън, модален джаз, фрий джаз, acid jazz и chill out. Могат да бъдат включени пиеси с неравноделни размери, джазови аранжименти на класически произведения или поп песни, пиеси с елементи от R’n’B, хип-хоп, госпъл, реге, калипсо, афро, български и световен фолклор и др.

ФЛАШМОБОВЕ

В рамките на фестивала (и при подходящи климатични условия) ще се проведат флашмобове на оживени места в столицата.

ЗАКЛЮЧИТЕЛЕН ГАЛА КОНЦЕРТ

Фестивалът ще завърши със заключителен гала концерт, на който ще бъдат обявени наградите от конкурса. На концерта ще присъстват представители на националните медии, продуцентски къщи, селекционери от други фестивали в страната и в чужбина.

ЗАЯВКИ ЗА УЧАСТИЕ

Заявки за участие се приемат до 15 април 2020 г. За да кандидатствате е нужно да ни изпратите запис на ваше изпълнение, творческо CV, включващо дата на раждане, образование, професионален опит и творчески успехи. Записът може да бъде и любителски, включително от камера, телефон или друго портативно устройство, но е необходимо да дава достатъчно ясна информация за вашите изпълнителски умения. Съветваме ви преди да се заемете със записа да се свържете с нас на посочения по-долу телефон за по-подробна информация. Формуляр за участие можете да изтеглите от уебсайта на фестивала www.youthjazzfestsofia.com .

НАСТАНЯВАНЕ

Участниците от други градове поемат разходите по пребиваването си в София. При необходимост можем да окажем съдействие за настаняване.

ДОКУМЕНТИРАНЕ

По време на фестивала ще бъдат направени документални аудио и видео записи на всички събития – концерти, срещи, ателиета, флашмобове и др. Организаторите си запазват правото да използват тези записи, както и снимковия материал от фестивала с цел неговото популяризиране – излъчване по медии, качване в интернет и др. С подаването на формуляра за участие вие се съгласявате с това и им отстъпвате безвъзмездно горните права.

И ОЩЕ МАЛКО

Официалният уебсайт на фестивала е: www.youthjazzfestsofia.com

Заявките си изпращайте на електронен адрес: vladani@abv.bg

За въпроси можете да се свържете с нас на тел: 0898 662627

Организатор на Младежки джаз фест София е Музикален център ART LIBITUM https://www.artlibitumcenter.com/.

Координатор на фестивала е Йордан Владев.­­

 

Follow

©2019 by youthjazzfestsofia2019. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now