Follow

©2019 by youthjazzfestsofia2019. Proudly created with Wix.com

МЛАДЕЖКИ ДЖАЗ ФЕСТ СОФИЯ 2019

Статут

ЗА ФЕСТИВАЛА

Младежки джаз фест София е форум за изява и среща на млади творци – изпълнители, композитори, аранжори, импровизатори, които творят в сферата на джаза и импровизацията. Фестивалът има за цел да предостави сцена, на която млади автори и изпълнители да представят свои проекти, да обогатят познанията, уменията и творческите си хоризонти, както и да създаде условия за създаване на нови творчески контакти и партньорства. Фестивалът няма конкурсен характер.

КОГА И КЪДЕ

Фестивалът ще се проведе на 31 май, 1 и 2 юни 2019 година в София. Подробен график ще бъде публикуван допълнително.

КОЙ МОЖЕ ДА УЧАСТВА

Във фестивала могат да вземат участие млади български и чуждестранни музиканти – солисти или ансамбли, певци и инструменталисти със свои проекти. Форматите, в който можете да се представите могат да бъдат най-разнообразни – солов изпълнител с или без съпровождаща група, дуо, трио, квартет, квинтет, вокален състав, биг бенд, и др. Всеки титуляр (група или солист) може да участва с един собствен проект, но при желание музикантите от него могат да се включат и в проекти на други свои колеги. Проектите ще бъдат селектирани от професионално жури и допуснатите до участие изпълнители ще бъдат уведомени лично.

С КАКВО МОЖЕТЕ ДА УЧАСТВАТЕ

Отворени сме към всякакви проекти, които имат допирни точки до джаза и импровизацията. Независимо дали изпълнявате класически джаз стандарти или съчетавате в проекта си и много други стилове, за нас е интересен вашия прочит, гледна точка и личен почерк като изпълнители и импровизатори. Особено ще се радваме ако изберете да участвате с ваша авторска музика. Ако сте солов изпълнител и имате нужда от съпровождаща група, можем да ви съдействаме да намерите музиканти, които да свирят с вас при вашето представяне.

ПРОГРАМА

В рамките на фестивала ще се случат следните събития:

ОТКРИВАНЕ

Фестивалът ще започне с концерт, на който всеки от одобрените състави и солови изпълнители ще може да представи своя проект пред публика и пред журито. Всеки от одобрените проекти ще разполага със сценично време до 15 минути. По време на този концерт ще бъдат избрани групи и изпълнители, които ще вземат участие в другите събития от фестивала, във флашмобовете и в заключителния гала концерт.

СРЕЩА С ЖУРИТО

След концерта за откриване на фестивала ще се проведе среща с членовете на журито, на която ще бъдат обсъдени представените проекти. На нея участниците могат да получат професионална оценка на своите качества и постижения, както и съвети и препоръки, които ако искат могат да вземат под внимание в бъдещото си развитие.

ДЖЕМ СЕШЪН

След приключването на концерта и обсъждането на представените проекти ще се проведе джем сешън, в който могат да се включат всички участници от фестивала.

АТЕЛИЕТА

В рамките на фестивала ще се проведат ателиета, ръководени от изявени джаз музиканти, които ще включват както теоретична, така и практическа част. В тях може да участва всеки от участниците, който е заявил желанието си за това в заявката и бъде одобрен от ръководителя. От всеки участник ще се очаква да е подготвил пиесите, които ще бъдат обявени предварително на уебсайта на фестивала и да е в състояние да се включи адекватно в творческия процес. Пиесите, разработени по време на ателиетата ще бъдат изпълнени на заключителния гала концерт. В зависимост от интересите и нивото на заявилите желание участници ще се подбере конкретен материал. Примерни стилове: суинг, фънк, латин, самба и боса нова, блус, джипси, фюжън, модален джаз, фрий джаз, acid jazz и chill out. Могат да бъдат включени пиеси с неравноделни размери, джазови аранжименти на класически произведения или поп песни, пиеси с елементи от R’n’B, хип-хоп, госпъл, реге, калипсо, афро, български и световен фолклор и др.

ФЛАШМОБОВЕ

В рамките на фестивала ще се проведат флашмобове на оживени места в столицата. В него ще участват групи и изпълнители, чиито проекти бъдат избрани от журито след представянето им на първия концерт

ЗАКЛЮЧИТЕЛЕН ГАЛА КОНЦЕРТ

Фестивалът ще завърши със заключителен гала концерт, на който ще бъдат представени най-добрите изпълнения от предните събития, както и пиесите, разработени по време на ателиетата. На концерта ще присъстват представители на националните медии, продуцентски къщи, селекционери от други фестивали в страната и в чужбина.

ПРИЗ ЗА АВТОРСКА ПИЕСА

Фестивалът няма конкурсен характер, но с цел насърчаване на авторското творчество и при наличие на подходящи кандидати, журито може да избере една или повече пиеси от млади автори, представени на фестивала, които ще получат възможност за реализиране на професионален запис в студиото на Музикален център Art Libitum.

ФОРУМ

Апелираме към всички участници, които пишат музика, текстове или се занимават с аранжиране да ни изпратят свои пиеси, теми, стихове, обработки. Ще ги публикуваме на уебсайта на фестивала и така другите участници във фестивала ще могат да ги видят, чуят или прочетат. Нашето желание е да ви подтикнем да творите заедно, да обменяте и доразвивате своите идеи в партньорство с други млади автори. Най-сполучливите произведения могат да бъдат представени пред публика и записани в студио. Бихме се радвали ако в края на фестивала имаме произведения, създадени от вас в съавторство едни с други.

ВЪЗРАСТОВИ ОГРАНИЧЕНИЯ

Тъй като целта на фестивала е да даде възможност за изява на млади изпълнители, желателно е възрастта на титуляра на всеки проект да не надвишава 29 години. (за акомпанятори или членове на съпровождаща група няма възрастови ограничения). Фестивалът е насочен към ученици от музикалните училища, студенти от Музикалните академии, както и възпитаници на музикални школи и центрове. Разбира се, в него може да участва всеки, който смята, че може да се представи на достатъчно добро ниво и бъде одобрен от нашето жури.

ЗА СПОМЕН

Всички участници ще получат видео запис от своето изпълнение, както и грамота за участие.

ЗАЯВКИ ЗА УЧАСТИЕ

Заявки за участие се приемат до 1 май 2019. За да кандидатствате е нужно да ни изпратите запис на ваше изпълнение, творческо CV, включващо дата на раждане, образование, професионален опит и творчески успехи, както и описание на вашия проект, включително и на участващите в него музиканти. Записът може да бъде и любителски, включително от камера, телефон или друго портативно устройство, но е необходимо да дава достатъчно ясна информация за вашите изпълнителски умения, както и за характера на вашия проект. Съветваме ви преди да се заемете със записа да се свържете с нас на посочения по-долу телефон за по-подробна информация. Формуляр за участие можете да изтеглите от уебсайта на фестивала www.youthjazzfestsofia.com .

Участниците от други градове поемат разходите по пребиваването си в София. При необходимост можем да окажем съдействие за настаняване.

ДОКУМЕНТИРАНЕ

По време на фестивала ще бъдат направени документални аудио и видео записи на всички събития – концерти, срещи, ателиета, флашмобове и др. Организаторите си запазват правото да използват тези записи, както и снимковия материал от фестивала с цел неговото популяризиране – излъчване по медии, качване в интернет и др. С подаването на формуляра за участие вие се съгласявате с това и им отстъпвате безвъзмездно горните права.

СТРИЙМИНГ

Фестивалът ще бъде излъчван пряко онлайн и ще може да бъде гледан от всяка точка на земята с достъп до интернет.

И ОЩЕ МАЛКО

Официалният уебсайт на фестивала е: www.youthjazzfestsofia.com

Заявките си изпращайте на електронен адрес: vladani@abv.bg

За въпроси можете да се свържете с нас на тел: 0898 662627

Организатор на Младежки джаз фест София е Музикален център ART LIBITUM https://www.artlibitumcenter.com/.

Координатор на фестивала е Йордан Владев.­­

 
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now